Medpark

Calendar de sarcină

30 saptămână de sarcină

A 30 săptămână de sarcină – este timpul plecării în concediul de maternitate. Acum puteți în deplină măsură să vă dedicați timpul dvs. și bebelușului: să faceți gimnastică pentru gravide, să citiți literatură utilă despre educația copiilor, să vă plimbați în voie în parcuri, să cumpărați hăinuțe și toate cele necesare, și în sfârșit să alegeți numele pentru bebeluș. 

Atrageți atenția la

Sunteți atrase de lucruri ciudate? De exemplu, vă doriți foarte mult să gustați cărbune sau cretă? Nu vă mirați și cu atât mai mult – nu vă speriați. Nu în zadar există atât de multe legende despre ciudățeniile gravidelor. Totodată, nu ar trebui să cedați în fața acestor doleanțe stranii. Anunțați medicul despre noile preferințe culinare și el vă va sugera pe ce fel de produse să puneți acum accentul.

Știați că

  • Dimensiunea copilului dumneavoastră – pepene galben
  • Lungimea copilului dumneavoastră este de 38 de cm
  • Greutatea copilului dumneavoastră este de 1300 de grame

Verificați lista

  • Acordați-vă mai multă atenție
  • Discutați cu soțul planurile de viitor
  • Căutați hăinuțe pentru copil

Ce se întâmplă în a 30-a săptămână de sarcină 

În a 30-a săptămână de sarcină, din cauza dimensiunilor bebelușului, femeia simte tot mai mult disconfort. Mersul devine tot mai îngreunat. De asemenea, femeii îi este dificil să-și găsească o poziție confortabilă: pe așezate, în picioare sau culcată. Metabolismul la fel a suferit schimbări esențiale. Acest lucru se poate exprima prin transpirație excesivă. Vă este cald chiar și într-o zi caldă. 

Uterul este amplasat cu cca 10 cm mai sus de ombilicul. Acum el face ca diafragma să forțeze inima. În rezultat – respirație îngreunată. 

Despre dezvoltarea viitorului bebeluș 

Acum lungimea micuțului este de 36-38 cm, iar greutatea este de cca 1,4 kg. El a acumulat deja o greutate suficientă și nu trebuie să vă sperie o posibilă naștere prematură. 

La etapa actuală, copilul își antrenează plămânii, pentru a putea respira cu aer imediat după venirea pe lume. Antrenamentul plămânilor are loc în felul următor: coșul pieptului coboară și se ridică, astfel încât plămânii se umplu de lichid amniotic și îl împing. Astfel se dezvoltă mușchii necesari, dar și se majorează volumul plămânilor. Iar dacă lichidul nimerește undeva unde nu trebuie, atunci bebelușul începe să sughițe. Iar mama simte acest lucru imediat. 

În a 30-a săptămână copilul începe o viață matură. El strânge pumnișorii, se întinde după somn și lasă să se înțeleagă, că anumite lucruri nu-i sunt pe plac. El are ochii larg deschiși, îi crește părul, i s-a format un grafic de somn. Acum crește masa creierului. 

Este foarte important, ca mama să urmărească mișcările fătului, pentru a se convinge de faptul, că sarcina decurge normal iar copilul se simte bine. El are în rezervă încă 2 săptămâni pentru a se învârti în burtică, în cazul în care nu a luat o poziție perfectă până la naștere: cu capul în jos sau capul în sus. 

Iar pentru a vă convinge de dezvoltarea corectă a bebelușului, trebuie să faceți un simplu calcul al mișcărilor fetale. 

1. Nu mai puțin de 6 mișcări pe oră, cu condiția că copilul este treaz. 

2. Nu mai puțin de 10 mișcări timp de 6 ore 

3. Nu mai puțin de 24 de mișcări timp de 12 ore. 

În a 30-a săptămână bebelușul începe să scape de puful de pe corp sau cum i se mai spune lanugo. Uneori, se poate naște un copil plin de păr. 

Investigații medicale și recomandări 

În al treilea trimestru de sarcină merită să acordați atenție sporită sănătății dvs și să mergeți la fiecare vizită planificată la medic. În a 30-a săptămână este posibilă diagnosticarea insuficienței de lichid amniotic, în cazul în care nu sunt suficiente 500 ml de lichid amniotic. În acest caz este necesară o investigație medicală detaliată și un tratament adecvat. 

Majoritatea femeilor savurează deja din concediul prenatal. Fiecare dintre ele își planifică timpul după propria dorință: unele decid să facă curățenie generală, altele dorm ziua întreagă. Nu trebuie să vă aruncați în extreme. Activitatea moderată va fi doar în beneficiul dvs., doar dacă nu veți depune efort fizic maxim care vă va istovi pe dvs. și bebeluș. 

Ecografia la 30 săptămâni de sarcină