Medpark

Calendar de sarcină

3 saptămână de sarcină

A treia săptămână de sarcină este o perioadă foarte importantă. În a 12-14-a zi de ciclu, sau chiar la începutul celei de-a treia săptămâni, trebuie să aibă loc ovulația. În această perioadă începe sarcina reală pentru că anume acum începe dezvoltarea rapidă a embrionului, înaintarea rapidă a ovulului și atașarea lui de uter.

Acum are loc fecundarea ovulului și determinarea numărului viitorilor copii. De cele mai multe ori este unul. Însă, pe unii îi așteaptă o sarcină dublă sau chiar triplă!

Ce se întâmplă în a treia săptămână de sarcină

Iată că a început și prima săptămână de viață a copilașului dumneavoastră. În cazul în care, în decurs de 24 de ore, ovulul nu s-a întâlnit cu un spermatozoid în trompa uterină, fecundarea nu va mai avea loc.

Respectiv, cel mai important eveniment din această săptămână – fecundarea. În primele zile ale acestei săptămâni, zigotul se află încă în cavitatea trompei uterine, nu se atașează de ea. Zigotul își continue calea spre uter. În acest moment, zigotul se alimentează din contul proteinelor eliminate de glandele trompelor uterine și din contul propriilor resurse de energie. După strămutarea în cavitatea uterină și pătrunderea pe membrana interioară, embrionul începe scufundarea în peretele uterin, mai exact, în endometru. Acest proces se numește implantare. La sfârșitul celei de-a treia săptămâni, embrionul se atașează sigur într-un mediu favorabil – endometru, după care începe să se stabilească o legătură strânsă și multilaterală între organismul femeii și fătului.

Despre simptomele sarcinii …

În a treia săptămână de sarcină, viitoarele mămici nu pot sesiza simptomele stării în care se află. Toate modificările ce au loc în organismul femeii amintesc despre senzațiile cunoscute ce apar înainte de menstruație: eliminări neînsemnate, amețeli ușoare, somnolență, întărirea glandelor mamare și o ușoară durere în josul burții. De multe ori, aceste simptome creează impresia greșită de apropiere a menstruației.

Despre viitorul copilaș…

În a treia săptămână de sarcină, viitorul copilaș este încă foarte mic. Chiar dacă prezintă în sine un grup de 250 de celule cu informații genetice importante, dezvoltarea lui decurge foarte rapid. De pe acum, dimensiunea fetusului este de 0,1—0,2 mm.

În a treia săptămână de sarcină, embrionul este plasat într-o pungă cu lichid amniotic. Substanțele nutritive el continuă să le primească nu din organismul mamei, ci din această pungă. La etapa actuală are loc procesul de hematopoieză.

Verificați lista (check-list)

  • Relații intime la maxim
  • Acid folic
  • Eforturi fizice moderate
  • Începe o agendă a sarcinii 

Ecografia la trei  săptămâni de sarcină