Medpark

Calendar de sarcină

29 saptămână de sarcină

Concediul de maternitate este sub nas. Veți avea timp să vă odihniți înainte de naștere și să vă pregătiți pentru momentul mult așteptat. Acum trebuie să vizitați mai des medicul, să vă înscrieți la cursuri pregătitoare pentru mămici.

Ați început să obosiți mai mult, nu mai sunteți în stare să stați mult în picioare. Nu vă fie jenă să cereți ajutorul celor apropiați.

Atrageți atenția la

Este posibil să aveți arsuri la stomac. Aceasta este o reacție obișnuită a organismului unei gravide și nu are nimic în comun cu activitatea sistemului digestiv. Pentru că în cavitatea abdominală rămâne tot mai puțin spațiu, organele interne sunt strâmtorate și lucrează într-un alt regim. Întrebați medicul dumneavoastră cum puteți scăpa de arsurile la stomac și aveți grijă să nu faceți cumva rău viitorului copilaș.

Știați că

  • Dimensiunea copilului dumneavoastră – varză
  • Lungimea copilului dumneavoastră este de 38 de cm
  • Greutatea copilului dumneavoastră este de 1200 de grame

Verificați lista

  • Mergeți la cumpărături
  • Interesați-vă de propria stare de sănătate
  • Aflați-vă cât mai mult timp la aer curat

Ce se întâmplă în a 29-a săptămână de sarcină?

Acum, mai mult ca oricând, riscați să vă îngrășați prea mult. Un mod de viață mult mai pasiv, apetitul mare pot influența negativ indicatorii de pe cântar. Încercați să renunțați la încă o prăjitură și nu mâncați în exces. Organismul dumneavoastră și așa are de înfruntat multe, porțiile mari de mâncare nu fac decât să sporească presiunea asupra stomacului. În rezultat – arsuri stomacale, grețuri, constipații.

Încercați să stabiliți regimul de somn dacă mișcările copilului nu vă permit să dormiți suficient. Adormiți într-o încăpere bine aerisită. Înainte de somn nu v-ar strica o plimbare în aer liber. Dormiți pe partea dreaptă. Nu se recomandă să dormiți pe spate, pentru că uterul, care este deja greu, presează vena cavă. Acest lucru poate duce la tulburarea circulației sanguine și scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, uterul presează și vezica urinară. Trebuie să vă obișnuiți cu urinările frecvente.

Despre dezvoltarea viitorului copilaș…

Dimensiunea fătului este de circa 37 de cm, iar greutatea – 1 250 de grame. Fiecare săptămână ulterioară, în cazul unei nașteri premature, oferă copilului tot mai mari șanse de supraviețuire.

Copilul adaugă activ în greutate. Are deja obrajii dolofani și tot mai mult seamănă cu un nou-născut. Capul nu mai este atât de mare comparativ cu corpul, așa cum era înainte. Odată cu acumularea țesutului adipos, în organismul copilului se stabilește termoreglarea. Și plămânii se pregătesc pentru activitate individuală.

În a 29-a săptămână de sarcină, sistemul auditiv al copilului este deja format, de asemenea, văzul, mirosul și gustul. El deosebește lumina de întuneric.

Copilul are mai puțin spațiu pentru mișcări. Acum el doar împinge și se sprijină cu coatele și genunchii de pereții uterini. Nu este greu să înțelegeți în care parte este capul copilului – este partea cea mai puțin mobilă. Mama poate simți atunci când copilașul ei sughiță, sau atunci când tresare dacă este speriat de ceva. De exemplu, de un sunet brusc și foarte puternic.

Examinări și recomandări

Cel mai probabil, nu va trebui să faceți nici un fel de analize, ecografia poate fi indicată în caz de strictă necesitate. Nașterea este din ce în ce mai aproape și, acum, trebuie să vizitați mai des medicul. În acest fel veți fi mai calmă.

În ceea ce privește regimul alimentar, aici, nu s-a schimbat nimic. Dacă au apărut edemele spune-ți imediat medicului despre asta și el vă va prescrie un nou regim de alimentare cu apă. Evident, trebuie să renunțați la sare, copturi, afumături. Carne și pește slab, legume înăbușite, produse bogate în calciu – pe toate trebuie să le consumați zilnic. Reamintim, ar fi bine să excludeți produsele ce pot genera alergii, dulciurile și făinoasele.

Despre senzații…

Odată cu apropierea nașterii, multe femei trec prin diverse temeri, legate de necunoscut, ce viață le așteaptă mai departe. Nu vă lamentați. Nu trebuie să vizionați emisiuni despre nașteri eșuate, să citiți în internet fel de fel de diagnoze de care nu suferiți. Citiți cărți despre educația copiilor, despre dezvoltarea copilului în primul an de viață. Este important să vă montați pozitiv și să nu uitați că sarcina dumneavoastră este să fiți în dispoziție minunată, să vă pregătiți pentru ceea ce este mai bun!

Buna dispoziție depinde de felul în care arată viitoarea mămică. Este pe potriva puterilor dumneavoastră să vă alimentați corect, să vă îngrijiți, să vă faceți manichiura. În acest caz, complimentele nu vor întârzia să apară.

Ecografia la 29 săptămâni de sarcină