Medpark

Calendar de sarcină

23 saptămână de sarcină

Al doilea trimestru de sarcină se apropie de sfârșit. Bucuria că așteptați venirea pe lume a unui copil nu poate fi umbrită de kilogramele pe care le-ați acumulat, mersul îngreunat sau arsurile la stomac. Dacă veți urma recomandările medicului și vă veți asculta organismul, vă veți gândi la sine și la bebeluș, atunci starea superbă în care vă aflați nu va fi afectată de mici neplăceri. 

Atrageți atenția la

Ați ales deja un nume pentru copilul dumneavoastră ? dacă nu, e timpul să puneți fantezia în mișcare. Ați reuși, deja, să-i cunoașteți nițel caracterul, să comunicați cu el, de aceea, cel mai probabil, va trecut prin cap niște nume. Dacă nu vi se pare nimic potrivit, luați o carte cu nume și scrieți-le pe 10 cele mai frumoase. Ulterior, aplicați metoda excluderii. În acest fel veți îngusta cercul până la câteva nume favorite. Nu uitați să discutați despre asta și cu tatăl copilului.

Știați că

  • Dimensiunea copilului dumneavoastră Vânătă
  • Lungimea copilului dumneavoastră este de 30 cm
  • Greutatea copilului dumneavoastră este de 530 de grame

Verificați lista

  • Puteți să alegeți mobila pentru copil
  • Gândiți-vă la maternitate
  • …și paternitate
  • Consumați mai mult pește

Ce se întâmplă în a 23 săptămână de sarcină 

Corpul dvs. continuă să se schimbe cu fiecare săptămână. Se poate întâmpla că nu înspre bine. La sfârșitul celui de-al doilea trimestru, viitoarele mame pot simți greutate în picioare din cauza dilatării ligamentelor. Puteți diminua la maxim senzațiile neplăcute, dacă veți alege încălțăminte confortabilă și nu vă veți afla mult timp în picioare. În timpul plimbărilor, dar și acasă oferiți cât mai multă odihnă picioarelor. 

De asemenea pot apărea varicele și dureri în zona sacrală. Vorbiți cu medicul, care vă va oferi recomandări utile și inofensive. 

Despre dezvoltarea viitorului bebeluș... 

Dimensiunea fătului în lungime atinge 20 cm, iar în greutate – 450 gr. Bebelușul acumulează în greutate, însă deocamdată este prea slab. Fața lui seamănă cu fața unui bătrânel. Acum se dezvoltă simțurile la bebeluș. Este foarte dificil să vă imaginați, însă la această etapă micuțul poate visa! 

Bebelușul este suficient de activ – manifestă interes față de lumea din jur. El trage de ombilicul și se pipăie. 

Cu fiecare zi, mișcările fetale sunt tot mai active, iar uneori acestea pot provoca chiar și disconfort mamei. Ea deja poate să înțeleagă, în ce poziție se află micuțul, unde îi sunt tălpițele, căpușorul și coatele. 

Investigații medicale și recomandări 

Dacă nu ați reușit să faceți a doua procedură de screening și încă nu știți dacă e băiețel sau fetiță, atunci este timpul oportun să mergeți la medic. Pe lângă sexul copilului, el va examina starea lichidului amniotic, cum se dezvoltă fătul și starea placentei. 

De asemenea, în această săptămână puteți face analiza sângelui și a urinei. 

Al doilea trimestru de sarcină este însoțit de arsuri la stomac și constipații. La care mai pot apărea și hemoroizii. Este foarte important, ca la etapa actuală să urmați un regim alimentar sănătos, pentru ca toate acestea să nu indispună viitoarea mămică. 

Renunțați la mâncărurile condimentate, prăjite, afumate sau sărate. Către a 23 săptămână, femeia gravidă trebuie să adauge în greutate 6,5 kilograme. Dacă ați remarcat depășirea acestui indice, trebuie să luați măsuri în vederea schimbării regimului alimentar. Desigur, acum ca niciodată doriți să mâncați dulciuri, paste făinoase, cartofi prăjiți și bucate fast-food. Gândiți-vă însă nu doar la sine, dar și la viitorul copil, căruia nu-i face bine excesul de greutate al mamei. Ce este benefic pentru dvs. și bebelușul - cunoașteți deja! 

Despre senzații... 

Kilogramele acumulate se răsfrâng în mod diferit asupra dispoziției femeii gravide. Unele viitoare mame se pot doar bucura de formele pline. Altele se indispun foarte tare! Nu uitați, că acum vă aflați în cea mai frumoasă perioadă din viața dvs, iar în dependență de dispoziția mamei, se schimbă comportamentul bebelușului. Atunci, când vă copleșesc gânduri neplăcute, alungați-le. Femeia gravidă trebuie să emane doar frumusețe și fericire. Iar acest lucru cu siguranță vă va reuși! 

La această etapă a sarcinii, femeia devine mult mai sensibilă față de razele ultraviolete. Făcând băi de soare, țineți minte despre apariția petelor pigmentare suplimentare. Hormonii îi oferă mamei și momente plăcute: o podoabă capilară de invidiat și unghii tari. Iar puțin machiaj și o rochie frumoasă – va face să arătați irezistibil.

Ecografia la 23 săptămâni de sarcină