Medpark

Calendar de sarcină

21 saptămână de sarcină

Al doilea trimestru de sarcină se apropie de sfârșit. Multe mame pot spune că arată mai bine, chiar dacă au acumulat câteva kilograme. Podoaba capilară devine mai bogată, dispoziția nu este afectată de starea de sănătate. Iar ziua apariției pe lume a bebelușului este tot mai aproape. Deja acum, cunoscând sexul copilului puteți începe cumpărăturile pentru viitorul membru al familiei. 

Atrageți atenția la

Acum puteți, deja, afla sexul copilului. Ambii vă doriți asta ? Discutați cu partenerul dumneavoastră în această privință. Puteți sesiza primele vergeturi apărute pe șolduri și burtă. Încercați să aveți grijă de piele cu ajutorul cremelor hidratante. Adevărat, nu toate sunt și eficiente pentru că vergeturile apar în straturile inferioare ale pielii, unde cremelor le este foarte complicat să ajungă.

Știați că

  • Dimensiunea copilului dumneavoastră Grepfrut
  • Lungimea copilului dumneavoastră este de 28 cm
  • Greutatea copilului dumneavoastră este de 400 grame

Verificați lista

  • Odihniți-vă mai mult
  • Savurați ecografia – prima fotografie a micuțului
  • Aveți grijă de dumneavoastră.

Ce se întâmplă în a 21 săptămână de sarcină 

Cea de-a cincea lună de sarcină se apropie de final. Până la naștere au mai rămas 4 luni. Femeia încă nu este afectată de respirația îngreunată regulată, senzația de oboseală și insomnie. Acum trebuie să savurați starea dvs. Uterul se află deasupra ombilicului la o distanță de 1 cm. El apasă pe organele interne ale viitoarei mame. Deocamdată, bebelușul are spațiu suficient pentru a se mișca, iar acest lucru este vizibil după mișcările într-o parte sau în alta a abdomenului. 

Dacă simțiți disconfort, atunci când vă odihniți, încercați să schimbați poziția. Se recomandă să stați culcată pe partea dreaptă, și nici într-un caz pe burtică, chiar dacă foarte mult doriți să o faceți. Nici pe spate nu se recomandă să dormiți. Pentru ca somnul să fie adânc, aerisiți camera și folosiți perna pentru gravide. 

Despre dezvoltarea viitorului bebeluș... 

În a 21 săptămână de sarcină fătul are o lungime de 18 cm și o greutate de 300 de gr. perioada respectivă este caracterizată prin dezvoltarea activă a sistemului digestiv al copilului, care înghite permanent lichid amniotic. Acest proces contribuie la dezvoltarea plămânilor și a tractului digestiv. Copilul poate face diferență între gustul alimentelor. De aceea, acum și în continuare sunt foarte importante preferințele gastronomice ale mamei. 

Sistemul endocrin al fătului și-a început activitatea, fiind ajutată de splină. Copilul devine mai activ, iar mișcările fătului pot fi simțite și noaptea. Pentru ca mama să se poată odihni, este suficient ca ea să-i fredoneze bebelușului un cântec de leagăn sau să-și mângâie burtica. 

Investigații medicale și recomandări 

De regulă, către săptămâna a 21 de sarcină, o viitoarea mamă responsabilă a făcut deja examenul ecografic planificat pentru a 20 săptămână și toate analizele necesare. Acum puteți lua o pauză între vizitele la doctor. Desigur, doar în cazul în care nu vă supără nimic. 

Pentru a nu fi prea dificil să aruncați kilogramele acumulate după naștere, începeți să vă gândiți la silueta dvs acum. Chiar dacă toți vă conving, că trebuie să mâncați pentru doi, chemați în ajutor puterea de voință și refuzați o porție în plus de pelimeni și încă 400 de grame de pastă de brânză dulce. 

Dacă greutatea corpului va fi ținută sub control, atunci va fi mai ușor să duceți sarcina la bun sfârșit, iar unele probleme vor putea fi prevenite. De aceea, o mamă conștiincioasă va respecta un regim de alimentație corect: un dejun consistent, un prânz complet și o cină ușoară. Gustările la fel trebuie să fie ușoare și doar benefice. Fie că este vorba despre brânză, un pahar de chefir sau un suc fresh după sezon. 

Despre senzații...

Viitoarea mamă se umple de dragoste față de bebelușul ei. Ea îi fredonează cântece, îi pune să asculte muzică clasică, se străduie mai mult timp să se afle la aer curat, nu se supra obosește cu eforturi fizice și are grijă de sine! 

Viața intimă desigur nu este ca până acum. Însă nu trebuie să renunțați la relațiile sexuale, doar dacă medicul nu v-a interzis acest lucru. Duceți un stil de viață obișnuit și primiți plăcere de la procesul minunat prin care treceți, de la aspectul dvs și dispoziție. 

Ecografia la 21 săptămâni de sarcină