Medpark

Calendar de sarcină

2 saptămână de sarcină

A doua săptămână de sarcină este la fel de importantă ca și prima. Anume ea precedă conceperea, pentru că la sfârșitul zilei 12-14, la majoritatea femeilor, începe ovulația. Potrivit termenilor obstetrici, a doua săptămână încă nu este sarcină, pentru că embrionul nu există încă. De cele mai multe ori, embrionul se atașează de uter în a 3-4-a săptămână, fapt ce poate fi confirmat de ecografie.

De îndată ce menstruația s-a încheiat, organismul femeii se pregătește pentru concepere, iar ovulul matur este gata pentru fecundare. Dacă femeia planifică sarcina, anume acum începe cel mai favorabil moment – ovulația. Însă, nu uitați că este complicat de a stabili termenul exact al ovulației. Anume din acest considerent, ginecologii se ghidează de modalitatea lor de calcul a termenului sarcinii.

Simptomele sarcinii

Ca și în prima săptămână de sarcină, femeia nu descoperă nici un simptom care să-i trădeze starea în care se află.

Cum se sporește probabilitatea conceperii

Pentru a crește probabilitatea conceperii, ginecologii recomandă anumite poziții în timpul actului sexual. Pentru ca măcar un spermatozoid să pătrundă într-un mediu favorabil conceperii, cuplul trebuie să opteze pentru poziția ”misionarului” sau ”la spate”. După ejaculare, femeia trebuie să stea culcată jumătate de oră și să ridice picioarele mai sus.

Ce se întâmplă în a II-a săptămână de sarcină

În a doua săptămână de sarcină în organismul femeii au loc multe schimbări, principala dintre care este maturizarea ovulului, care este o parte din materialul genetic ce va determina caracterul și fizicul viitorului dumneavoastră copilaș.

Pe parcursul celei dea doua săptămâni de sarcină, ovulul femeii este încă în ovar, într-o membrană mică cu lichid tulbure. Această membrană se numește folicul. În continuare, rolul acesteia în dezvoltarea și formarea sarcinii va fi, pur și simplu, de neprețuit. În folicul continuă să se acumuleze lichid, acesta crește permanent în dimensiune și, treptat, avansează spre suprafața ovarului sub forma unei tulpini mici. Când membrana foliculului se subțiază la maxim, pereții membranei nu mai rezistă presiunii și plesnesc. Lichidul se scurge și duce cu sine ovulul matur. Anume acest moment se numește ovulație.

Despre senzații …

Este încă devreme pentru grețurile matinale și alte simptome cunoscute ale gravidității. Pentru că a doua săptămână de sarcină nu este nici măcar conceperea.

Despre ovulație …

Așa cum am clarificat deja, de cele mai multe ori, ovulația se produce la sfârșitul celei de-a doua săptămâni ale sarcinii gestaționale. Însă, există și excepții, când ciclul menstrual durează mai bine de 31 de zile. În acest caz, ovulația se întâmplă la sfârșitul săptămânii a treia.

Se mai întâmplă că în organismul viitoarei mămici se maturizează nu doar un singur ovul. Pe viitor, ecografia poate arăta o sarcină multiplă. Evident, asta este o încercare mult mai grea pentru femeie. În acest caz se impune o monitorizare mai serioasă din partea medicului.

După ruperea foliculului și ovulație, ovulul își ia calea spre uter. În cavitatea abdominală este situat un capăt al trompei uterine, care este înconjurat de fibre. Acestea vin să ajute ovulul să aleagă direcția corectă. În continuare, ovulul nimerește în trompa uterină care direcționează lichidul în direcția potrivită. Fecundarea ovulului se produce anume în trompa uterină. Din acest moment începe sarcina reală.

Verificați lista (check-list)

  • Calcularea ovulației
  • Administrarea acidului folic
  • Încercați o nouă poziție în yoga
  • Mai multe partide de sex