Medpark

Calendar de sarcină

19 saptămână de sarcină

Micuțul adaugă în greutate, mama la fel. Încă puțin și sarcina intră în a doua decadă. Cu fiecare zi, mișcările copilului sunt din ce în ce mai intense, unii însă abia încep să cunoască cum e să-ți simți copilul nu doar din punct de vedere emoțional.

Atrageți atenția la

Dacă simțiți dureri de spate aveți grijă de poziția corpului. Atunci când sunteți așezată, fiți sigură că partea de jos a spinării este susținută de speteaza scaunului, iar picioarele stau lipite de podea. Yoga vă poate ajuta să uitați de durerile de spate, așa că dacă nu v-ați înscris încă ar trebui să vă grăbiți.

Știați că

  • Dimensiunea copilului dumneavoastră Cartof
  • Lungimea copilului dumneavoastră este de 24 cm
  • Greutatea copilului dumneavoastră este de 305 de grame

Verificați lista

  • Stați cât mai departe de cafeină
  • Dacă vă supără ceva – chemați medicul
  • Protejați-vă spatele

Ce se întâmplă în a 19-a săptămână de sarcină?

Modul obișnuit de viață se schimbă. Inclusiv, somnul. Este interzis să dormiți pe burtă, nici pe spate nu se recomandă. Nu vă rămâne decât să dormiți pe o parte sau pe alta. Un pic de confort vă pot oferi pernele speciale pentru gravide.

Uterul continuă să crească activ și acest lucru poate genera dureri neînsemnate în burtă și spate. Și oasele femeii se pregătesc pentru naștere și încep să se distanțeze puțin. Acest proces, la fel, poate fi însoțit de puțină durere.

Nică să stați mult timp în aceeași poziție nu mai aveți voie, de asemenea, medicii nu recomandă să stați picior peste picior. Dacă nu ați renunțat încă la tocuri, acum chiar este cazul.

Despre dezvoltarea viitorului copilaș …

Lungimea fătului este de 15 cm, iar greutatea lui a ajuns la 200 de grame. În a 19-a săptămână de sarcină se dezvoltă activ creierul copilului. Mișcările micuțului devin coordonate. Gâtul s-a fortificat, el se întoarce la 180 de grade.

La etapa actuală se formează bronhiile copilului și se definitivează sistemul respirator. Glandele sebacee au început să producă lubrifiant alb-gri, care protejează copilul de impactul lichidului amniotic și agenții patogeni.

Despre senzații …

Copilul, deja, îi dă mamei sale semnale cu ajutorul mișcărilor. Acum, momentul cel mare se simte a fi tot mai aproape. Starea emoțională a mamei este stabilă. Ea primește satisfacție de la starea în care se află, chiar dacă este chinuită de oboseală, arsuri stomacale și alți factori mai puțin plăcuți ai sarcinii. Totuși, aceste simptome pot să vă ocolească. Asta înseamnă că nimic nu poate să vă mai împiedice să vă preocupați de ceea ce vă este plăcut sufletului.

De regulă, până în acest moment al sarcinii, viitoarea mămică a adăugat 4,5 – 6 kg. Pot apărea petele pigmentare, se mărește nasul și buzele, se schimbă mersul. Așa că noul dumneavoastră statut este clar pentru toată lumea. Nu uitați să aveți grijă de dumneavoastră: aplicați creme împotriva vergeturilor sau ulei de măsline, îngrijiți-vă unghiile și părul. Aveți grijă de dumneavoastră și de copilaș, alintați-vă, permiteți-vă să leneviți uneori. Iubiți-vă pe dumneavoastră și copilașul ce crește sub inimă!

Examinări și recomandări

Trebuie să mergeți la medic, acum este momentul să verificați nivelul de zahăr și al hemoglobinei în sânge, trebuie să faceți analiza de urină și, la necesitate, analiza pentru nivelul progesteronului.

În a 19-a săptămână, este posibil să faceți a doua ecografie obligatorie. Medicul va face examinări foarte importante: va verifica bătăile inimii copilului, va evalua activitatea motorie a fătului, va face o diagnosticare a patologiilor, va studia dimensiunile uterului și a copilului, de asemenea, va evalua starea lichidului amniotic.

Alimentația depinde de necesitățile organismului dumneavoastră. În perioada deficitului de calciu, fier, este necesar să consumați caise uscate, brânză, carne de porc, hrișcă, nuci, suc de roșii. Încercați să reduceți la zero consumul de dulciuri, produse prăjite, sărate și afumate.

Ecografia la 19 săptămâni de sarcină