Medpark

Calendar de sarcină

17 saptămână de sarcină

Al doilea trimestru de sarcină este în toi. A cincea lună de așteptare începe, iar odată cu ea și alte semnalmente ale sarcinii. 

Știați că

  • Dimensiunea copilului dumneavoastră Pară
  • Lungimea copilului dumneavoastră 14 cm
  • Greutatea copilului dumneavoastră 115 grame

Verificați lista

  • Mâncați fructe între mese
  • Fiți în dispoziție perfectă
  • Faceți înot

Ce se întâmplă a 17 săptămână de sarcină 

Dacă vă supără senzațiile de durere slabă în regiunea abdomenului, aceasta poate fi cauzată de creșterea uterului. Acum, acesta crește în sus, și nu în părți. Acest fenomen poate provoca arsuri la stomac, urinarea frecventă și respirația îngreunată. Nu ezitați să împărtășiți medicului despre toate aceste senzații. 

De asemenea, în această perioadă se poate acutiza candidoza vaginală. Pentru a scăpa de senzațiile neplăcute, urmați recomandările ginecologului. 

Femeia poate urmări și alte schimbări suplimentare în organism: bătăile cardiace frecvente sunt o consecință a activității placentei, care transportă prin vase substanțe nutritive. Astfel, inima femeii începe să lucreze mai activ. De aceea,nu trebuie să vă sperie sîngerarea gingiilor. Medicul-dentist vă va recomanda produse de profilaxie inofensive sub formă de pastă de dinți sau lichid pentru clătirea cavității bucale. Transpirația excesivă – este încă un însoțitor neplăcut al celui de-al doilea trimestru de sarcină. 

Despre dezvoltarea viitorului bebeluș 

Mărimea fătului la a 17 săptămână de sarcină alcătuiește în jur de 22 gr. în greutate și 10-14 cm în lungime. Bebelușul dvs. este activ, iar uneori chiar se poate speria de sunete bruște. Mai mult, el aude vocile din exterior și poate simți emoțiile mamei. Acum la bebeluș începe să funcționeze sistemul imunitar, se produce imunoglobulina și interferonul. Acestea servesc copilului drept protecție în cazul, în care mama s-a îmbolnăvit. 

Sub pielea copilașului se formează țesutul adipos, care va ajuta la reglarea schimbului de căldură. În această perioadă, la fetițe începe să se formeze uterul. Inima deja își îndeplinește funcțiile. 

Investigațiile medicale și recomandări 

Dacă la dvs. totul merge ca pe roate, atunci la etapa respectivă nu este nevoie să faceți analize, la fel și ecografia nu este o procedură obligatorie. 

În cazul în care ați observat eliminări de culoare gălbuie sau verde cu miros neplăcut, fulgi în urină – adresați-vă neapărat medicului, pentru a preveni răspândirea unei infecții în căile genitale. Dacă eliminările au un miros acru – nu vă faceți griji, totul este regulă. 

Respectați un regim alimentar sănătos pentru gravide, pentru a ajuta organismul să facă față constipațiilor, arsurilor la stomac și balonărilor. De pe masa dvs. nu trebuie să lipsească fructele, legumele, cerealele, pâinea din cereale integrale, produsele lactate. Nu uitați să consumați brânză de vaci, să beți 2 litri de apă pe zi și să vă țineți sub control apetitul excesiv. 

Despre senzații... 

Burtica dvs. deja nu mai poate fi ascunsă departe de ochii lumii. Uneori, puteți vedea mișcările fetale. Fața mamei de asemenea poate trăda sarcina: se umflă nasul, buzele, apare o culoare sănătoasă a tenului. 

Ați putea să obosiți mai repede.De aceea, nu trebuie să vă asumați prea multe treburi casnice. Gândiți-vă la bebeluș, asta deoarece el simte toate emoțiile dvs. Străduiți-vă să vă gândiți doar la lucruri bune și pozitive și nu uitați să discutați cu bebelușul. Să nu aveți dubii – el cu siguranță vă aude!

Ecografia la 17 săptămâni de sarcină