Medpark

Calendar de sarcină

16 saptămână de sarcină

A 16 săptămână de sarcină - este perioada unor așteptări plăcute. Viitoarele mame așteaptă cu nerăbdare primele mișcări ale bebelușului, și în sfârșit vor putea afla cine se va naște: băiețel sau fetiță. 

Știați că

  • Dimensiunea copilului dumneavoastră Avocado
  • Lungimea copilului dumneavoastră este de 13 cm
  • Greutatea copilului dumneavoastră este de 96 de grame

Verificați lista

  • Vizitați medicul obstetrician
  • Elaborați o listă cu întrebările cele mai importante
  • Alimentați-vă sănătos
  • Fiți în dispoziție bună

Ce se întâmplă în a 16 săptămână de sarcină 

Viitoarea mamă se simte foarte bine. Dacă aveți senzații de durere iar starea generală de sănătate vă provoacă îngrijorare – este un motiv de a vă adresa medicului. Totodată, este admisibilă o oboseală ușoară. Totuși, însă nu trebuie să vă asumați sarcini fizice suplimentare, care vor fi obositoare atât pentru dvs., cât și pentru copilaș. Sânii continuă să crească în dimensiuni. 

Acum, multe femei trăiesc cele mai așteptate și plăcute senzații: mișcările fetale. Dacă aceasta este prima sarcină, ați putea să nu vă dați seama din strat că este vorba despre mișcările bebelușului. Cineva ar putea să le confunde cu activitatea excesivă a intestinului, alte gravide ar spune, că au senzație de parcă peștișorii s-ar bate de pereții unui acvariu, etc.. 

Despre dezvoltarea viitorului bebeluș... 

Acum lungimea bebelușului atinge 11 cm, iar greutatea lui este de 80 gr. Fătul ține desinestătător capul în poziție drept și î-l întoarce în părți. Au început să funcționeze activ organe interne importante: rinichii, vezica urinară, inima, ficatul a început să execute funcția digestivă. 

De asemenea, s-a format integral și sângele. Deja poate fi determinată grupa sanguină și PH-ul sângelui. Acesta conține toate celulele, ca și sângele unui adult, dar mai are un element – hemoglobina nou-născutului. Peste o perioadă anumită de timp va apărea hemoglobina obișnuită, însă cea existentă va fi substituită doar după jumătate de an de la naștere. 

Dispoziția și recomandări 

Dispoziția mamei este mai bună, trec grijile, emoțiile s-au stabilizat, predomină optimismul, bucuria,tandrețea și fericirea. Nu trebuie să vă faceți griji pentru micuț. Avortul spontan la această etapă a sarcinii este foarte puțin probabil.

De regulă, în a 16 săptămână de sarcină, femeia acumulează în greutate 2-2,5 kg. Acesta însă este doar începutul. Pentru a preveni acumularea activă în greutate, străduiți-vă să vă alimentați de 5 ori pe zi cu porții mici. Nu renunțați la un dejun bogat, iar la cină mâncați ceva ușor:legume, fructe, pește. Consumul de sare în alimentație trebuie diminuat la maxim. 

Investigațiile medicale 

În a 16 săptămână de sarcină, medicul vă poate indica analiza sângelui, care va evalua nivelul de alfa-fetoproteine, estriol neconjugat și HCG.În baza rezultatelor analizei pot fi depistate posibile anomalii genetice fetale. Chiar dacă analiza respectivă este pozitivă, aceasta nu este diagnoza finală. În acest caz, va fi prescrisă efectuarea procedurii de amniocenteză. 

Amniocenteza - este un test de diagnostic prenatal care se face pentru a determina dacă bebelușul are anumite anomalii genetice, malformații sau infecții. Procedura presupune extragerea unei mici cantități de lichid amniotic din uter. Aceste celule extrase prin amniocenteza sunt analizate ulterior în laborator pentru prezenta anomaliilor genetice. Procedura presupune anumite riscuri,de aceea, femeia are dreptul să refuze să o facă. 

Despre senzații... 

Burtica devine tot mai vizibilă. Și sânii cresc, de aceea nu uitați despre hainele confortabile din țesături naturale. Petele pigmentare sunt tot mai multe la număr, iar dunga de la pubis la ombilic devine tot mai pronunțată. Toate aceste simptome vor dispărea imediat după naștere. 

Ecografia la 16 săptămâni de sarcină