Medpark

Calendar de sarcină

15 saptămână de sarcină

A 15 săptămână de sarcină nu trebuie să provoace griji mamei. Toxicoza a trecut, nu vă doar nimic, iar apetitul crește cu fiecare zi. Sunt însă schimbări exterioare, care nu vor bucura deloc. De exemplu, exfolierea unghiilor, pielea uscată, căderea excesivă a părului. Care sunt cauzele? În articolul ce urmează. 

Știați că

  • Dimensiunea copilului dumneavoastră Portocală
  • Lungimea copilului dumneavoastră este de 11 cm
  • Greutatea copilului dumneavoastră este de 57 de grame

Verificați lista

  • Începeți pregătirea prenatală
  • Să mențineți echilibrul pe apă
  • Să vă alintați cu proceduri SPA
  • Să vă plimbați cât mai mult

Ce se întâmplă în a 15 săptămână de sarcină 

Exfolierea unghiilor și căderea excesivă a părului – este rezultatul deficitului de calciu în organism, asta deoarece acum femeia gravidă și fătul care se află în creștere au nevoie de acest mineral ca niciodată. Dacă la aceste mici neplăceri se mai adaugă și crampele la picioare, aceasta o dată în plus vorbește despre insuficiența de calciu. De aceea nu trebuie să mizați doar pe alimentație sau vitamine. Acestea trebuie administrate în complex și la recomandările medicului. 

Amețelile de cap, slăbiciunea – sunt simptomele anemiei, care este specifică pentru începutul trimestrului doi. Nivelul scăzut de hemoglobină este provocat de insuficiența de fier din cauza volumului de sânge care crește. 

Uterul se ridică în cavitatea abdominală. Acum el nu apasă atât de tare pe vezica urinară, lucru care nu se poate spune despre intestin, care în caz de constipații are nevoie de fibre. 

Despre dezvoltarea viitorul bebeluș 

Organele genitale exterioare ale copilului sunt dezvoltate deja. Acum puteți afla și sexul bebelușului în cadrul unui examen ecografic. Piciorușele sunt mai lungi ca mânuțele, se perfecționează auricula, ochișorii se apropie unul de celălalt, iar pe corp apar primele fire de păr. Începe activitatea glandei pituitare și a glandelor sebacee. 

Pielea fătului nu este atât de transparentă. Ea capătă o nuanță de roșu. Bebelușul crește cu fiecare zi. Acum lungimea lui alcătuiește 10 cm, iar greutatea lui este de cca 70 gr. Foarte curând, viitoarea mamă va simți primele mișcări fetale!

Despre senzații... 

Viitoarea mamă este plină de energie ca niciodată și se străduie să fie preocupată la maxim. Însă nu merită să vă supra obosiți. Înlocuiți o parte din munca fizică cu citirea unei cărți (de exemplu despre educația și sănătatea copilului). S-a putea întâmpla ca după naștere să nu aveți timp pentru aceasta. Mai ales, că acum informația este asimilată mai bine și se va menține în creier pentru mai mult timp. 

Pe de altă parte, puteți remarca, că ați început să uitați anumite lucruri și ați devenit un pic distrată. Acest lucru este absolut normal pentru al doilea trimestru de sarcină. 

Recomandări 

Constipațiile – este ceea ce provoacă disconfort în al doilea trimestru. Pentru rezolvarea problemei respective nu trebuie să administrați medicamente. Cel mai bine este să corectați regimul alimentar. Includeți în alimentație mai multe fructe, legume, pâine din cereale integrale, produse lactate, crupe. Consumați nu mai puțin de 2 litri de apă pură. Pentru suplinirea organismului cu rezerve de calciu – mâncați brânză de vaci proaspătă fără adaosuri. 

Al doilea trimestru de sarcină – este timpul oportun să rezolvați problemele legate de dantură, dacă nu ați reușit să faceți acest lucru până la sarcină. Anestezia nu este periculoasă. Mergeți la stomatolog pentru o consultație, deoarece în timpul sarcinii deseori apar cariile dentare. 

Despre senzații... 

Areola mamară capătă o nuanță întunecată. Burtica se rotunjește. Acum pot apărea și simptome necunoscute anterior: sîngerările nazale din cauza creșterii volumului de sânge în organism; senzația de sufocare, care nu este periculoasă. 

Ecografia la 15 săptămâni de sarcină