Medpark

Calendar de sarcină

14 saptămână de sarcină

A 14-a săptămână de sarcină vine cu surprizele ei plăcute. Copilașul începe deja să audă vocea mamei. De aceea, puteți deja începe să vorbiți cu copilul și să-i cântați. Bebelușul are necesitatea de a comunica cu mama lui și-i simte dispoziția. Așa că încercați să nu vă lăsați pradă emoțiilor negative.

Știați că

  • Dimensiunea copilului dumneavoastră Măr
  • Lungimea copilului dumneavoastră este de 9 cm
  • Greutatea copilului dumneavoastră este de 27 de grame

Verificați lista

  • Să faceți analizele pentru verificarea stării de sănătate a copilului
  • Să faceți programare la masaj
  • Să învățați să vă controlați dispoziția

Despre senzații …

Dacă îmbrăcați ceva mulat, forma burticii dumneavoastră va sugera, celor din jur că sunteți însărcinată. Dacă stați culcată puteți simți uterul cu mâna.

Și încă o surpriză plăcută: în a 14-a săptămână de sarcină, copilul dumneavoastră va face primele mișcări. Asta, însă, se va întâmpla dacă sunteți la a doua sarcină. Femeile care sunt la prima graviditate vor trebui să aștepte această minune până la 18-20 de săptămâni. Fiți convinsă, veți înțelege imediat că impulsurile din interiorul dumneavoastră este o metodă de a lega comunicarea cu mama.

În organismul femeii sporește cantitatea de sânge. De aceea veți sesiza faptul că ați adăugat în greutate. Nu uitați că nu trebuie să cedați în fața tuturor slăbiciunilor gastronomice, în caz contrar, kilogramele în plus nu vor fi un beneficiu.

Despre dezvoltarea viitorului copilaș…

Acum, copilul crește foarte repede, însă, deocamdată, nu adaugă activ în greutate. La această etapă, încă, nu există necesitatea în acumularea țesutului adipos. Toate eforturile sunt concentrate la definitivarea organelor și sistemelor interne. Micuțul tot mai mult seamănă cu un nou-născut. Doar că, acum, este de dimensiunea unui măr - 8,7 cm. Greutatea lui atinge doar 43 de grame.

La această etapă, fătului îi apar genele și sprâncenele. Mimica a devenit mai diversă. Mai diverse devin și senzațiile copilului. Dacă mama va mânca ceva dulce, copilul va înghiți mai activ lichidul amniotic pentru că el devine mai gustos pentru el. În a 14-a săptămână apar receptorii de gust.

Deocamdată, medicul nu vă poate spune cu exactitate care este sexul copilului dumneavoastră, deși organele genitale sunt deja aproape formate.

Dispoziția și preferințele mamei…

Perioada complicată din punct de vedere emoțional legată de restructurarea hormonală a trecut. Starea viitoarei mămici devine mai liniștită. Cu fiecare zi, femeia înțelege din ce în ce mai mult care este menirea ei și, la nivel emoțional, simte tot ce este legat de copil.

Odată cu dezvoltarea sistemului muscular al copilului, organismul mamei necesită tot mai multe proteine. De aceea, rația dumneavoastră alimentară trebui completată cu produse din carne slabă și leguminoase. Fibrele vă vor ajuta să depășiți constipațiile, de aceea, nu uitați de fructe și legume. Dacă cei din jur încep să vă tot dea de mâncare argumentând că ”trebuie să mâncați pentru doi”, încercați să vă calmați apetitul.

Examinările…

Dacă nu ați reușit să faceți prima ecografie planificată la 11 -13 săptămâni, acum este momentul să treceți această examinare. Deja nu mai trebuie să faceți nici un fel de analize. Acum, medicul vă poate prescrie un complex de vitamine, asta dacă în organismul dumneavoastră nu ajung suficiente vitamine, minerale și alimente.

Ce se întâmplă în a 14-a săptămână…

Hormonii vă dau de știre. Ei devin cauza petelor pigmentare, papilom, dunga neagră pe burtă. Deja vă vine mai greu să mergeți, de aceea, ar fi cazul să renunțați la pantofii cu tocuri. Și vergeturile vă pot da mari bătăi de cap după naștere, puteți preveni apariția acestora sau, cel puțin, să reduceți numărul lor cu ajutorul cremelor speciale.

Ecografia la 14 săptămâni de sarcină