Medpark

Calendar de sarcină

13 saptămână de sarcină

A 13 săptămână de sarcină – este timpul pentru un bilanț. Primul trimestru, cel mai alarmant și complicat este de domeniul trecutului, dvs. deja sunteți la evidența medicului de familie, ați făcut prima și cea mai incitantă ecografie, toxicoza a rămas doar o amintire neplăcută. Rămâne să aflați ce o așteaptă pe viitoarea mămică. 

  • Dimensiunea copilului dumneavoastră Piersică cu coajă netedă
  • Lungimea copilului dumneavoastră este de 8 cm.
  • Greutatea copilului dumneavoastră este de 20 de grame.

Verificați lista

  • Să mergeți la stomatolog
  • Să faceți plimbări în aer liber
  • Să mâncați doar alimente sănătoase și bogate în vitamine

Ce se întâmplă în a 13 săptămână... 

O treime de cale este parcursă, cu ea a trecut și toxicoza, urinarea frecventă, schimbările de dispoziție. Fonul hormonal se stabilizează. Uterul se ridică în cavitatea abdominală, în așa fel apăsând pe organele interne. Drept rezultat – respirația la la viitoarea mămică poate fi îngreunată, pot apărea arsurile la stomac. Simțiți tensionare în partea de jos a abdomenului? Acest lucru poate fi cauzat de creșterea tonusului uterin. În astfel de cazuri este mai bine să vă adresați medicului-ginecolog. De asemenea, vă puteți culca pe canapea și să vă odihniți un pic. În cazul în care vă plimbați mai mult decât obișnuiți, puteți simți greutate în picioare. În timpul plimbărilor, așezați-vă și odihniți-vă cât mai des posibil, mergeți mai lent. 

Despre dezvoltarea bebelușului... 

Fătul crește cu fiecare minut ce trece. Încă săptămâna precedentă el era de mărimea unei lămâi, iar acum este de mărimea unei nectarine. Lungimea bebelușului este de 7,8 cm, iar greutatea lui este de 20 gr. Corpul și-a început creșterea activă, acum el nu este atât de mic comparativ cu căpușorul. 

Greu de imaginat, dar deja la a 13 săptămână de sarcină, bebelușului dvs. i se formează dințișorii de lapte, este format pancreasul, care a început să elimine insulina. Se formează aparatul vocal, iar fața capătă trăsături individuale. 

Micuțul dvs. se află în permanentă mișcare. Aceasta contribuie la dezvoltarea mușchilor și membrelor. Acum se formează țesutul osos al copilului. Sistemul digestiv la fel suferă schimbări. 

Despre dispoziție... 

Cu fiecare zi ce trece, viitoarea mamă vrea să împărtășească vestea minunată cu tot mai mulți oameni, iar burtica se face tot mai vizibilă. Femeia începe să poartă haine mai largi și încălțăminte confortabilă fără tocuri. Dispoziția este mai bună cu fiecare zi, dispar grijile și temerile anterioare, femeia fiind plină de tandrețe și fericire. Rămâne doar să savurați din toate astea! 

Despre alimentație... 

Vă bucurați de fiecare dimineață fără toxicoză. De aceea, vreți să introduceți în regimul alimentar toate produsele, la care a trebuit să renunțați în primele luni de sarcină. Însă trebuie să cunoașteți limitele. Kilogramele în plus pot fi o problemă pentru copilul dvs.. De aceea, dacă nu vă puteți abține de la făinoase, dulciuri, alimente prăjite, atunci străduiți-vă să limitați la maxim consumul acestor produse. Stomacul care suferă de arsuri se va simți mai confortabil, dacă veți mânca pâine cu tărâțe, fructe, legume, carne fără grăsimi, pește și veți bea apă pură. 

Investigațiile medicale... 

Cu siguranță ați făcut un screening săptămâna trecută, ați făcut analiza biochimică la sânge. Acum vă rămâne doar să dați analiza la urină. De asemenea, puteți fi rugată să faceți frotiul genital pentru depistarea unor posibile infecții. 

Despre sentimente... 

Hormonii încă își fac de cap. Activitatea lor poate fi urmărită după culoarea întunecată a aureolelor sfârcurilor, apariția unei dungi întunecate de la pubis la ombilic, petele pigmentare. Sânii la fel cresc. Este posibilă apariția colostrului. Aceste eliminări sunt absolut inofensive. 

Ecografia la 13 săptămâni de sarcină