Medpark

Calendar de sarcină

12 saptămână de sarcină

O treime din cale este parcursă, iar asta înseamnă, că viitorul bebeluș are 12 săȘtiați căptămâni. Cea mai îngrijorătoare perioadă a rămas în trecut, toxicoza se manifestă nu atât de puternic. Iar dacă ați ținut în secret sarcina, a venit timpul să împărtășiți celor din jur. Mai ales, că cu fiecare zi, burtica dvs. vă va da de gol. 

Știați că

  • Dimensiunea copilului este de mărimea unei lămâi
  • Înălțimea copilului este de 7 cm
  • Greutatea copilului este de 14 gr.

Verificați lista (check-list)  

  • Să mergeți la medicul de familie
  • Să vă alimentați sănătos
  • Să vă înscrieți la bazin
  • Cum rămâne cu yoga?

Ce se întâmplă în a 12 săptămână... 

Greața, voma, reacția bruscă a organismului la diverse mirosuri, începând cu produsele alimentare și până la mirosul propriului parfum, urinarea frecventă – toate aceste semne ale primului trimestru, de regulă bat în retragere. În schimb, apar constipațiile, provocate de diminuarea activității motilității intestinale. 

Ce poate simți femeia? Creșterea ritmului cardiac din cauza circulației sporite a sângelui. Țineți cont – acum este perioada, când crește sarcina asupra inimii, rinichilor, plămânilor. Pentru a vă ajuta organismul, este necesar să excludeți supra efortul, excesul de alimentație, insuficiența de somn. 

Uterul s-a majorat cu 10 cm și se ridică în cavitatea abdominală din cauza insuficienței spațiului în bazin. 

Despre dezvoltarea bebelușului 

La a XII săptămână de sarcină, bebelușul dvs atinge lungimea de 7-10 cm, iar greutatea lui este de până la 20 gr. Creierul copilului este deja divizat în două emisfere. Chiar dacă căpușorul copilului dvs. continuă să fie un pic mai mare decât corpul, fătul tot mai mult începe să semene cu un om. Mânuțele și piciorușele sunt încă foarte mici. Ele însă s-au format deja în totalitate. Iar degețelele au chiar unghii. Ochii sunt acoperiți de pleoape, acum bebelușul poate să clipească. În cadrul examenului ecografic pot fi văzute loburile urechiușelor. 

Organele interne sunt deja formate. Asta înseamnă, că nu trebuie să vă fie teamă de boli și medicamente, care în continuare trebuie administrate doar la indicația medicului. 

Bebelușul dvs. deja poate să facă multe: să facă diverse grimase, să strângă buzele, să deschidă și șă închidă gurița, să strângă pumnii. Fătul deja se urinează, și totodată închide lichid amniotic. 

Recomandări... 

Hormonii continuă deocamdată să țină sub control dispoziția dvs, lucru care poate provoca situații de stres. Dar, după cum se știe, cea mai bună metodă de luptă cu stresul – este sportul. Medicul dvs. vă poate recomanda să faceți gimnastică specială pentru gravide. Ea va fi utilă organismului și va ajuta psihicul să facă față schimbărilor emotive. 

Dacă nu ați reușit să evitați constipațiile, atunci majorați volumul de fibre consumat. Fructele și legumele – sunt sursa perfectă de fibre. Pentru a evita senzația de greutate în stomac, străduiți-vă să nu mâncați pe săturate pe noapte și fiți atentă ce produse consumați. Chiar dacă vă este tare poftă, este bine să evitați consumul de fast-food, băuturi gazate, cipsuri și alte produse mai puțin sănătoase. Nu uitați despre volumul de lichide consumat zilnic – cel puțin 2 litri de apă pură. 

Ecografia 

Nici într-un caz nu trebuie să ratați examenul ecografic la a XII săptămână, din care veți afla multă informație importantă despre starea de sănătate a copilului dvs. În cadrul screeningului, medicul va examina uterul, tonusul acestuia, va determina localizarea placentei, va stabili ziua preventivă a nașterii. În cadrul ecografiei este evaluată mărimea fătului și cum se dezvoltă acesta. De-asemenea, medicul primește o informație foarte importantă: studiază riscul unor posibile patologii în dezvoltarea fătului sau anomalii cromozomiale. 

La a XII săptămână trebuie să faceți analiza biochimică a sângelui. Toate investigațiile enumerate mai sus nu vor face nici un rău bebelușului dvs..

 

Despre senzații... 

Burtica dvs. crește cu fiecare zi. Acum puteți renunța la pantalonii obișnuiți și să vă cumpărați o pereche cu elastic lat în regiunea abdomenului. Hainele trebuie să fie confortabile. La fel ca și sutienul. Cu siguranță ați început să observați, că lenjeria de corp pe care ați purtat-o până la sarcină vă este mică. Atunci când veți cumpăra lingerie nouă, studiați țesătura. Sutienul pentru gravide trebuie să fie din bumbac, nu trebuie să provoace disconfort, și totodată să țină bine sânii pentru a evita apariția vergeturilor. Nu uitați să folosiți zilnic cremă sau ulei împotriva vergeturilor. 

Puteți observa apariția petelor pigmentare și dunga de culoare întunecată pe abdomen. Acestea vor dispărea după naștere. 

În rest – savurați situația în care vă aflați, asta pentru că intrați în al doilea trimestru de sarcină – cel mai ușor și plăcut! 

Ecografia la 12 săptămâni de sarcină