Medpark

Calendar de sarcină

11 saptămână de sarcină

Primul trimestru de sarcină se apropie de sfârșit. Viitoarea mamă practic s-a obișnuit cu noul statul al său. Toxicoza începe să bată în retragere. Ce așteptați de la a 11 săptămână de sarcină? 

Știți oare că:

  • Dimensiunea copilului este de mărimea unui lime
  • Înălțimea copilului este de 6 cm
  • Greutatea copilului este de 8 gr.

Verificați lista (check-list)  

  • și iarăși acidul folic
  • ascundeți mai departe ciocolata
  • înscrieți-vă la cursurile pentru pregătirea către naștere 

Despre senzații... 

Dacă încă suferiți de toxicoză, nu vă faceți griji, foarte curând situația respectiva se va finaliza, sau cel puțin toxicoza nu va fi atât de intensivă. Noile semne ale situației în care vă aflați vă pot strica un pic dispoziția. Fiți de acord, constipațiile și arsurile la stomac – nu sunt cele mai plăcute senzații într-o perioadă plină de griji din viața dvs. Vă rămâne doar să sperați, că veți avea norocul să evitați acești ”oaspeți nepoftiți”. 

Partea de jos a abdomenului începe să se rotunjească. Iar femeile încep să-și caute haine mult mai confortabile. Zilnic, trebuie să acordați atenție eliminărilor și stării generale de sănătate. Durerile în spate, durerea în partea de jos a abdomenului -este un motiv de a vă adresa la ginecolog pentru consultație. Eliminările de culoare albă cu miros acriu – este un fenomen normal. Și nu vă speriați, când veți vedea picături de lichid pe sfârcuri. Este vorba de colostru, și acesta nu trebuie stors. 

Despre dezvoltarea viitorului bebeluș... 

Copilul dvs. crește și acum poate fi comparat după mărime cu un lime . Greutatea lui variază între 6 și 10 gr. Dacă nu aveți indicația medicului pentru a face examenul ecografic, atunci imaginați-vă, că copilul poate ridica capul, mișcările lui devin tot mai pronunțate, el reacționează la stimulii externi, apare reacția de a se apuca, se dezvoltă activ tractul digestiv și organele genitale. 

Despre particularitățile săptămânii XI de sarcină 

Tot mai des observați schimbări de dispoziție? Iar cei apropiați suferă din cauza lor? Desigur, că vinovați se fac hormonii. Însă trebuie să lucrați asupra caracterului dvs. și să încercați să vă stăpâniți emoțiile. Reduceți din treburile casnice. Trebuie să aveți grijă de viitorul vostru copilaș, de aceea evitați atmosferele tensionate și situațiile de stres. 

Alimentația corectă la fel este importantă. Includeți în regimul alimentar terciuri, brânză, fructe și legume, carne de vită, verdețuri, nuci, ulei vegetal și de măsline, care nu a fost supus prelucrării termice. De asemenea, este bine să mâncați cu porții mici, pentru a evita constipațiile și arsurile la stomac. Porțiile mici de alimente, refuzul de  la produsele cu grăsimi și condimentate, afumături vor fi doar în beneficiul dvs, la fel ca și apa pură și sucurile fresh. 

Investigațiile medicale 

La această etapă a sarcinii, medicul vă poate indica să faceți un screening. De asemenea, este necesar să faceți analiza biochimică a sângelui, care poate depista riscuri în dezvoltarea fătului. În cazul în care au fost fixate mici abateri, medicul vă va da o îndreptare la genetician și pentru o investigație mult mai detaliată. Mai mult, ecografia poate stabili termenul exact al sarcinii, transluciditatea nucală fetală, să verifice dezvoltarea sarcinii și stabilirea sarcinii multiple. 

Despre aspectul exterior al viitoarei mame... 

Sarcina – este o perioadă deosebită în viața fiecărei femei și ea nu poate să nu influențeze aspectul exterior. Unele femei pot observa exfolierea unghiilor sau căderea părului, iar altele dimpotrivă – frumusețea podoabei capilare. După naștere, procesele obișnuite vor reveni. Nu uitați despre riscul apariției vergeturilor pe piele. Cu ele va fi mai dificil să luptați după venirea pe lume a bebelușului, de aceea nu evitați să folosiți uleiurile și cremele speciale pentru gravide. Dacă nu aveți bani pentru produse cosmetice costisitoare, atunci folosiți uleiul de măsline. Important, este să o faceți regulat. 

Ecografia la 11 săptămâni de sarcină