Medpark

Calendar de sarcină

10 saptămână de sarcină

Această săptămână este cea mai periculoasă pentru făt, care începe cu prima zi și durează până în a 8-10 săptămână de sarcină. Răceala femeii gravide, stresurile și administrarea fără prescripția medicului a medicamentelor nu mai sunt un pericol pentru sănătatea viitorului bebeluș. 

Știți oare că:

  • Dimensiunea copilului este de mărimea unei căpșuni
  • Înălțimea copilului este de 4 cm
  • Greutatea copilului este de 6 gr.

Verificați lista (check-list)  

  • Continuați administrarea acidului folic
  • Mențineți echilibrul de lichide
  • Alegeți un medic ginecologLa acest termen organele interne ale fătului se perfecționează, fiind deja formată placenta, care continuă să se dezvolte. Acum ea răspunde pentru protejarea bebelușului de substanțe nocive și ține sub control metabolismul. Cea mai periculoasă perioadă pentru copil s-a încheiat, însă nu vă relaxați – urmează încă în mediu 30 de săptămâni de sarcină!

Despre senzații...

Toxicoza timpurie continuă să se menifeste, din fericire nu fiecare femeie este supusă acestor încercări. Acțiunea toxicozei poate fi diminuată cu ajutorul recomandărilor medicului. Însă un semn neplăcut al sarcinii la această etapă – sunt arsurile la stomac. Apariția lor se datorează faptului, că mușchii care separă esofagul de stomac se contractează. În așa fel, ei permit acidului gastric să pătrundă în esofag și să provoace arsuri și chiar dureri în regiunea stomacului. Aceste simptome pot însoți viitoarea mamă chiar până la naștere.

În această săptămână de sarcină veți începe să mergeți mai des la toaletă. De vină se face uterul care crește în dimensiuni și apasă pe vezica urinară. Nu vă speriați dacă, în timp ce râdeți sau tușiți, veți avea incontinență urinară. Este un lucru normal, în special în cazul unei sarcini repetate.

Ce se întâmplă în a 10 săptămână de sarcină...

Schimbarea fonului hormonal al gravidei continuă. Aceasta poate fi cauza apariției părului pe față sau pe abdomen. Pe cap la fel apar noi fire de păr. Fața se poate acoperi cu pete pigmentare. Uterul continuă să crească. Acum el se află un pic mai sus de osul pubian. Deja poate fi observată partea de jos a abdomenului care s-a rotunjit. Astfel încât, pantalonii pe care îi purtați ar putea să vă fie mici.

Ecografia la 10 săptămâni de sarcină

Despre dezvoltarea viitorului bebeluș...

Bebelușul continuă dezvoltarea sa activă. Dimensiunile fătului sunt de mărimea unei căpșuni de 28-33 cm. Totodată, mai mult de jumătate din lungimea corpului lui este ocupată de cap. Greutatea embrionului ajunge până la 5 gr. Scheletul fătului se perfecționează: cartilajele moi se transformă în țesuturi osoase tari. Despre aceasta trebuie să vă spună medicul, pentru că acum ca niciodată organismul dvs. are nevoie de calciu.

Fața bebelușului s-a conturat deja. Acum începe formarea buzei superioare și apar receptorii olfactivi, chiar dacă, năsucul încă nu s-a format integral. Se formează țesuturile musculare ale cavității bucale, iar limba fătului se acoperă cu papile gustative. De asemenea se formează țesuturile gatului și a faringelui.

Stomacul fătului coboară în partea de jos a cavității abdominale și ocupă locul său cuvenit. El va începe să se pregătească pentru începutul funcționării. Încep să se formeze terminațiile nervoase. Inima bebelușului bate cu o viteză de 160-170 bătăi pe minut!

Recomandări

Nu uitați să luați vitamine, plimbați-vă la aer curat, evitați certurile cu cei din jur, nu atrageți atenție la neplăcerile de la serviciu și străduiți-vă să vă odihniți cât mai mult.