Medpark

Calendar de sarcină

1 saptămână de sarcină

Dacă vă pregătiți să deveniți mămică, pentru început, trebuie să înțelegeți diferența între termenul gestațional și obstetric al sarcinii. Împrospătați-vă cunoștințele obținute la școală la lecțiile de anatomie și, evident, interesați-vă cum trebuie să creați condiții maxim sănătoase pentru dezvoltarea intrauterină a copilașului dumneavoastră.

Ce se numește, de fapt, prima săptămână de sarcină

Potrivit specialiștilor, sarcina se calculează de la prima zi a ultimei menstruații a viitoarei mămici. Și asta pentru că este complicat de a depista ziua ovulației și data conceperii. Anume din acest considerent, în conformitate cu termenii obstetricali, în prima săptămână fătul nu există.

De regulă, la femei, ovulația începe în a 12-14-a zi de ciclu, când ovulul matur iese din folicul și se pregătește pentru fecundare. Trebuie de avut în vedere faptul că, de multe ori, ovulația poate avea loc în a 7-8-a zi de ciclu sau în a 20-21-a zi. Totul depinde de particularitățile individuale ale organismului femeii. De aceea, ginecologul dumneavoastră va constata prima săptămână de sarcină doar din punct de vedere teoretic.

Cu termenul gestațional obstetric ne-am clarificat. Dar, ”termenul real” al sarcinii începe în ziua conceperii. Dacă personal nu ați înțeles încă când a demarat sarcina, o ecografie vă va spune totul. Se știe demult că pregătirea pentru procesul de fecundare și dezvoltarea ulterioară a sarcinii începe la etapa formării ovulului: în decursul fiecărui ciclu, în organismul femeii, au loc schimbări ale fonului hormonal și sistemului nervos.

Analize

Ceea ce ține de analize, vă putem recomanda să faceți o investigație medicală preventivă, adică cu cca trei luni înainte de planificarea sarcinii. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Acest timp va fi suficient, pentru ca în comun cu partenerul să rezolvați toate problemele legate de sănătate.

Referitor la acele analize, care sunt necesare pentru diagnosticarea și controlul sarcinii, atunci în prima săptămână de graviditate, indicii normali ar fi următorii: progesteronul nu mai mare decât 12-18 ng/L 

Simptomele sarcinii

Potrivit specialiștilor, în prima și a doua săptămână de sarcină nu veți avea stări de rău și amețeli pentru că nici măcar viitoarea mămică nu știe că ovulul ei va fi fecundat. Cu toate acestea, prima săptămână este foarte importantă pentru că anume acum se determină dacă embrionul se va putea atașa sigur de uter. Testul de sarcină va arăta o singură bandă, a doua bandă o veți putea observa doar în a 10-12-a zi.

Despre senzații…

Puteți doar presupune dacă ovulul dumneavoastră a fost fecundat sau nu. De aceea, nu este cazul să așteptați schimbări și senzații vizibile, în schimb, organismul dumneavoastră începe să se reseteze pentru o activitate nouă, mult mai intensă!

Ce trebuie să începeți a face și la ce trebuie să renunțați

Întâi de toate, trebuie să vă pregătiți moral pentru sarcină, să acceptați noua viață în organismul dumneavoastră și să conștientizați responsabilitatea pentru ea.

Recomandări pentru viitoarele mămici:

* Trebuie să excludeți totalmente pătrunderea în organism a otrăvilor – alcool, nicotină și alte substanțe nocive.

* Pentru a evita consecințele ireversibile din organismul femeii, administrați-vă medicamente strict la prescripția medicului.

* Evitați razele roentgen în regiunea burți decât doar în caz de extremă necesitate.

* Încercați să evitați situațiile de stres, nu vă certați cu cei apropiați. Cel mai bine – creați o atmosferă romantică în familia dumneavoastră și nu uitați de viața intimă.

* Limitați comunicarea cu persoanele bolnave, aveți grijă de dumneavoastră: îmbrăcați-vă mai cald, dacă afară e rece. Iar pentru a nu răci – mâncați ceapă și usturoi.

* Este necesar să fortificați imunitatea chiar de la debutul sarcinii. Aici vă vin în ajutor vitaminele speciale și acidul folic care vă vor fi prescrise de medic. Nu uitați de alimentația corectă, care trebuie să includă fructe și legume, cereale, lactate.

În așteptarea miracolului …

Planificarea sarcinii, întotdeauna, este o mare bucurie pentru ambii părinți și începutul unei vieți absolut noi, sunt sentimente de gingășie și fericire. Noi vă dorim două benzi mult râvnite pe testul de sarcină!