Limerance

Afisha

 
 
Faimosul etern feminin

Faimosul etern feminin

Expoziţia încadrează o selecție de lucrări de artă universală din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei: pictură, grafică, artă decorativă, datate cu sec. XVIII-XX. Ea mizează pe laitmotivul chipului feminin în varii ipostaze – de la împărătese şi doamne din înalta societate - la femei din popor, în costume naţionale; de la femei-creatoare la gospodine, redate conform idealurilor de frumuseţe ale epocilor în care au fost create.

Printre autorii picturilor prezente în expoziţie îi menţionăm pe: Raffael Schuster-Woldan (Germania) cu Portret de femeie; Zinaida Serebreakova (Rusia) cu lucrarea La scăldat; Johann Baptiste Lampi (Austria) cu Portretul Ecaterinei II; Boris Kustodiev (Rusia) cu Portretul Iuliei Proşinskaia; Konstantin Korovin (Rusia) cu Portretul unei necunoscute etc.

Printre autorii lucrărilor de grafică îi cităm pe: Jan Van Troyen( Flandra) cu gravura Portret de femeie; Etienne Claude Voysard (Franţa) cu gravurile Doamna cu evantai şi Portret de femeie; Albert Henry Payne (Anglia) cu mai multe portrete realizate în tehnica acvaforte etc.

În portretele marilor artişti, modelul parcă ar semăna cu sine mai mult decât în realitate, or un artist adevărat poate să identifice în persoana portretizată unele particularităţi, ascunse sub masca vieţii de zi cu zi. El exclude cotidianul şi scoate în prim-plan esenţialul. 

Deseori, autorul este recunoscut după portretele sale. Orice chip portretizat, întotdeauna poartă, într-o măsură mai mare sau mai mică, amprente ale individualităţii autorului. 
Din generaţie în generaţie, de la un secol la altul, oamenii au căutat propriul ideal al frumuseţii feminine, iar această expoziţie reprezintă o ocazie de a surprinde eternul feminin, acel un "nu ştiu ce" ş-un "nu ştiu cum"

Expoziția va rămâne deschisă până pe 15 aprilie 2017.

Discuții